top of page
  • Szerző képeGál Customs

Egy ideális autószerviz futómű állítás terén is tud segíteni!

Egy megbízható autószerviz mindenki számára aranyat ér, ahol a mindennapok részét képezi egy négykerekű járgány. Hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a hűséges autó meghibásodik és a legrosszabbkor hagy cserben. Nem beszélve arról, hogy a javítások mellett a karbantartási feladatok is az itt dolgozó szakemberekre hárulnak, amelyeknek részét képezi a futómű állítás is.


Milyen egy ideális autószerviz?

Egy megbízható autószerviz lényege, hogy ad egy alapvető biztonságot az autó tulajdonosoknak. Ez azt jelenti, hogy olyan szakemberek dolgoznak itt, akikre bátran rábízza az ember a kocsiját, ráadásul ha valami meghibásodás történik, nem kérdés, melyik telefonszámot tárcsázza a sofőr. Nem beszélve a precízen elvégzett karbantartási munkálatokról, amely a záloga annak, hogy egy kocsi hosszú ideig hiba nélkül, megbízhatóan működjön.


Mit érdemes tudni a futómű állítás kapcsán?

A karbantartási feladatok részét képezi a futómű állítás is, amely magában foglalja a gépjárműhöz tartozó minden futóművel kapcsolatos alkatrész felülvizsgálatát vagy annak cseréjét. Ezt követően magas színvonalú 3D-s lézeres futóműbeállító berendezés segítségével hangoljuk be a futóművet a gyártó által előírt vagy az egyedi kérésnek megfelelően. Nagyon fontos, hogy időről időre ellenőriztessük ezt ugyanis így rengeteg plusz költségtől és veszélytől kímélhetjük meg magunkat. Ugyanis nagyon sok kellemetlenséget vonhat maga után egy nem megfelelően beállított futómű.Milyen jele lehet egy nem megfelelően beállított futóműnek?

Egyrészt nehezíti a vezetést, ugyanis a kormányt valamelyik irányba folyamatosan ellen kell tartani. Emellett nagyban csökkenti a biztonságot az is, hogy az abroncsok nem tapadnak megfelelően az úttesthez, ráadásul hamar kopnak vagy sérülnek. Különösen fontos ez akkor, ha gyakran parkol az ember magas útpadkán vagy sokszor jár kátyús utakon, de minden egyes gumicsere után is ajánlott ránézni a beállításokra. Tipikus jele annak, ha itt az ideje egy futómű állítás elvégzésének, ha egyenes úton valamelyik irányba elhúz az autó, ha ferdén áll a kormány, ha kanyarodás után a kormány nem tér vissza alaphelyzetbe, de intő jel lehet a rendellenes gumiköpeny kopás is.


Hogy kerül beállításra mindez?

Fontos tudni, hogy a futómű állítás elvégzéséhez egy speciális felszerelés szükséges, amely segítségével pontosan tudják mérni a futómű geometriájának állását, a kerekek állását, távolságokat és esetleges eltéréseket. Így beállításra kerül

a tengelytávolság, a nyomtáv, a csapterpesztés, az utánfutás szöge, a kerékdőlés szöge, a kerékösszetartás, valamint a kanyarodási szögeltérés is.


Vagyis a fentieket látva nem kérdés, hogy mindenképpen megbízható kezekre kell bízni a család négykerekű tagját akkor is, ha látszólag semmi baja nincs a kocsinak. Így ugyanis mindig a lehető legnagyobb biztonságban indulhatsz el reggelente az autóddal.


6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page