top of page
  • Szerző képeGál Customs

Miért fontos a futómű állítás?

Kerékcsere esetén az igazán megbízható műhelyek ellenőrzik szükséges-e a futómű állítás, amire azért van szükség, mert előfordulhat, hogy parkolás közben nekiütközünk a járdaszegélynek, felszaladunk autóval a padkának, vagy az itthon sajnos kátyúkban gazdag utak is okozhatnak károkat. Elállítódhat, de az egész felfüggesztés is megsérülhet. Egy igazán megbízható autószerviz Győr városában segítségünkre lehet a bajban.Mikor válik szükségessé a futómű állítás?


Bármennyire is óvatosan vezetünk, és nem történik velünk ilyesmi, akkor is érdemes legalább évente kétszer, a nyári és téli gumicserekor a futómű állítás lehetőségére is gondolni.


Alapvetően nem minden esetben kell állítani a futóművön, de a legapróbb ütközések során is elállítódhat. Ezt meglehetősen nehéz észrevenni, így amikor lehetőségünk van rá, semmi esetre se feledkezzünk meg róla. Az elállítódás nemcsak a gumiabroncsnak rossz, a menetbiztonságot is veszélyezteti.


A futómű beállítására szükség lehet akkor, ha egyes futómű alkatrészek cserére kerülnek, de akkor is megtörténhet, ha nem tapasztalunk különösebb hibát, viszont az abroncscsere során a szerelő úgy ítéli, hogy ez a feladat szükséges. Ha nem történt semmilyen alkatrészcsere, a futómű beállítása átvizsgálással kezdődik, ekkor szerelő felméri, hogy a futómű állapotát, és hogy van-e bármi akadálya a beállításnak. Ha hibát talál a valamelyik autószerviz Győr területén dolgozó szakembere, érdemes elvégeztetni a javítást, futómű állítás ezután is szükséges lesz.


Első lépés a gumiabroncsnyomás ellenőrzése, ezután a kerekekre kerülnek a mérőfejek. Majd a pedálfékek és a kormánykerék kerül rögzítésre, végül a futómű állító gép végzi a feladatát. A mai futómű beállító gépek képesek visszaállítani a futóművet a megfelelő, gyári beállítás állapotába. Két dologra kell figyelni, az egyik, hogy a kerekek egyforma méretűek legyenek, és arról, hogy a munka alatt az autó üres legyen.


A futómű állítás ára nagyon sok tényezőtől függ. A legtöbb autószerviz Győr városában átvizsgálás során felméri, hogy milyen munkák elvégzésére van szükség. Kell-e alkatrészt cserélni, vagy csak a beállítást kell elvégezni. Az alkatrészek ára is eltérő lehet, ahogyan a hozzájuk tartozó munkavégzés ideje is.Mi az a futómű?


Alapvetően két fontos szerkezeti elemből épül fel: a lengéscsillapítóból és a kerékfelfüggesztésből. Ennek a két elemnek az együttes működése biztosítja a helyes és biztonságos úttartást.


A kerékfelfüggesztés összeköti a kereket az alvázzal és a karosszériával. Feladata, hogy eloszlassa a jármű súlyát és a tömegerőt a kerekek között, lehetőleg arányosan. Emellett a fékezési, meghajtó és oldalvezetési erők karosszériába vezetése szintén a kerékfelfüggesztés feladata. Ennek pontos paraméterei vannak, melyeket mindig gyárilag állapítanak meg.


A futómű szerkezeti eleme továbbá a rugó, melyet általában egybe van építve a lengéscsillapítóval, de mégis kihagyhatatlan része a felfüggesztésnek. Régebben laprugókat szereltek a futóműben, de ma már ilyet nem találni. Manapság már leginkább tekercsrugót használnak, de elterjedt a torziós- és a légrugó is. A rugók elengedhetetlen tartozéka a lengéscsillapító. Ez az alkatrész felel a kerekek úton való tartásáért, a rugók által keltett túlzott kilengéseket gátolja meg. A lengéscsillapítónak köszönhetően a kerekek pattogása minimálisra csökken.


A legtöbb autószerviz Győr városában kínál olyan szolgáltatást, mint a futómű állítás, azonban érdemes olyat választani, ahol a szakemberek garantáltan minőségi munkát végeznek.

4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page