top of page
  • Szerző képeGál Customs

Miért fontos a megfelelő futómű beállítás?

A futómű beállításnak minden autótulajdonos életében eljön az ideje bizonyos időközönként. Nem véletlen, hiszen egy ilyen jellegű meghibásodás bizony komoly gondokat is tud okozni, nem beszélve arról, hogy váratlan esetben mennyire bosszantó lehet. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, miért is annyira lényeges a megfelelő futómű beállítás.


Mit is jelent a futómű beállítás?

Ez a kifejezés tulajdonképpen magában foglalja a gépjárműhöz tartozó minden futóművel kapcsolatos alkatrész felülvizsgálatát vagy annak cseréjét. Ám mindez nem merül ki néhány pillantásban. Ugyanis egy magas színvonalú 3D-s lézeres futóműbeállító berendezés segítségével hangoljuk be a futóművet a gyártó által előírt vagy az egyedi kérésnek megfelelően.Miért és mikor érdemes ellenőriztetni?

A futómű beállítás, illetve annak ellenőriztetése nagyon fontos. Ezáltal ugyanis így rengeteg plusz költségtől és veszélytől kímélhetjük meg magunkat. Különösen lényeges ez olyankor ha gyakran parkol az ember magas útpadkán vagy sokszor jár kátyús utakon. Emellett minden egyes gumicsere után is ajánlott ránézni a beállításokra. Ehhez pedig amire biztosan szükség van, egy megbízható autószerviz Győr szívében.


Mit okozhat, ha nem megfelelően van beállítva egy futómű?

Nagyon sok kellemetlenséget vonhat maga után egy nem megfelelően beállított futómű. Hiszen gondoljunk csak bele! Ha nem megfelelő a futómű beállítás, a kormány valamelyik oldalra folyamatosan húzni, fog, ezt korrigálni pedig vezetés közben nem csak nehéz feladat, ide igen balesetveszélyes is. Ezen felül nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy nagyban csökkenti a biztonságot az is, hogy az abroncsok nem tapadnak megfelelően az úttesthez, ráadásul hamar kopnak vagy sérülnek.


Honnan lehet tudni, hogy ideje a futómű beállításnak?

Tipikus jele annak, ha itt az ideje egy futómű állítás elvégzésének, ha egyenes úton valamelyik irányba elhúz az autó, ha ferdén áll a kormány, ha kanyarodás után a kormány nem tér vissza alaphelyzetbe, de intő jel lehet a rendellenes gumiköpeny kopás is.Hogy zajlik egy futómű állítás?

Ehhez egy speciális felszerelés szükséges, amely segítségével pontosan tudják mérni a futómű geometriájának állását, a kerekek állását, távolságokat és esetleges eltéréseket. Így beállításra kerül

a tengelytávolság, a nyomtáv, a csapterpesztés, az utánfutás szöge, a kerékdőlés szöge, a kerékösszetartás, valamint a kanyarodási szögeltérés is.


Autószerviz Győr környékén

A fentieket látva nem kérdés, hogy a futómű beállításra időközönként bizony szükség van. Ám nem mindegy, mindezt kire bízza rá az ember. Hiszen sokak életében szinte családtagnak számít az autó, amely ha valami miatt meghibásodik, az hatalmas hátránnyal járhat. Éppen ezért jó észben tartani, hogy van egy autószerviz Győr városában, ahova bátran fordulhat az ember hiba esetén, de akkor is, ha csak ellenőriztetni akarja a jármű állapotát.

19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page